Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2007 13:24 - Защо хората не си обръщат достатъчно внимание или как петият постулат на Евклид не е толкова тривиален...
Автор: puresmile Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1109 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2007 21:12


Та така де, нямат нищо общо нещата или поне не мислех, че може да присъстват в едно изречение...Случи се - обикновен разговор с приятел, за да се уговорим кога ще излезем да пием по нещо и да се посмеем заедно. Е да, ама се оказа, че аз съм си свободна и най-важното и обсебващо занимание за мен е да глезя от време на време гаджето :) И да, хванахме темата за гаджетата и глезенето. За мен е нормално да глезиш човека до себе си, да му показваш  колко го обичаш без да го задушаваш или обсебваш. Да, ама неговото съкровище щяло да свикне, а и без това като я глезел искала повече и повече. Добре де, нали смисъла е любимото същество да те усеща близък и да има нужда да е с теб. Ако нямаме нужда да сме един до друг защо да сме заедно? Е да, ама хората се променяли...Добре, според мен се развиват, растат, но си и влияят. Отговорът, който получих беше, че всъщност се появяввал трети, който влияел, влияел.....

Аз не претендирам с особени познания по математика, но знам, че в триъгълника има ъгли и те боцкат....не са много гладки просто. Значи е по-добре връзката да се развива на права - там просто посоките не са много и хората се срещат все някога. Не казвам да се отцепят от света, а просто отношенията им да са само техни, а не и на други. Да, ама според моя приятел правата се стремяла да стане триъгълник, триъгълникът четириъгълник и така до н-ъгълник. Очудих се защо имат такива амбиции равнинните фигури и се оказа, че всичко било защото искали да станат кръг!?! Хмммм, кръгът бил съвършен...Да, кръгът е просто един многоъгълник, ама с наистина много страни и ъгли. И точно затова, че има много ъгли не ми се струва толкова съвършен. И тук се намеси Евклид. Та в евклидовата геометрия всички сме виждали кръг, но в неевклидовите геометрии кръгът не изглежда точно така...Просто по начина, по който ги дефинираме получаваме различни неща, които да са паралелни на евклидовия им вариант...А те съществуват, защото петият постулат на Евклид е много важен и без него се получават много различни неща...Моят приятел реши, че метафората не е била много коректна, но съмненията ми не се успокоиха от това.

Замислих се за многото хора, които уморени от ежедневието не обръщат достатъчно внимание на половинките си...а може и на третинките си :) Оправдават се с това, че са просто изморени и че ако постоянно са заедно, ще си омръзнат. Знаете ли, кога бихме оценили наистина хората до нас? Когато ги изгубим? Защо трябва да губим, за да научим нещо? Когато губим наистина ли се учим? А колко дълго носим тази обеца на ухото си тогава? Сигурно много рядко се замисляме дали сме по-добри сега в сравнение с предишните си връзки....Много малко научаваме за сметка на това, което губим. Просто трупаме итерация след итерация и записваме стойности на брояча...Много хора са се опитали да докажат, че този пети постулат е излишен, тривиален и следва от останалите, но не са успели. Очевидно и взаимоотношенията имат нужда от подобно нещо - нещо, което изглежда даденост, но не е. И в зависимост от това как го построим, да получаваме различни неща. Обърнете се към хората до вас и им кажете какво чувствате към тях. Прегърнете ги и усетете топлината, която могат да ви дадат. Какво лошо има да свикнем на това?


Тагове:   внимание,   как,   обръщат,


Гласувай:
0



1. openeyed - поздрави за поста :)
28.09.2007 11:17
Съгласна съм с написаното. Исках само да вметна нещо по повод израза "ще си омръзнат". Аз все си мисля, че, когато с някого ти е хубаво, най-добре е да си се отдадете изцяло, да се пуснете по течението и да изживеете връзката си, като взимате максималното от нея. Да робуваш на общоприети "правила" в отношенията може да ти изиграе лоша шега и вместо да ви омръзнат хубавите моменти, да ви писне от сдържаността на другия... Дори и във връзка с не-любовта на живота ти, пак си струва да даваш, и да получаваш :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: puresmile
Категория: Лични дневници
Прочетен: 179975
Постинги: 62
Коментари: 258
Гласове: 2912
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031